Jičínský denník - říjen 2008: "Farský rybník bude odbahněn"

Farský rybník bude odbahněn

Nová Paka - V listopadu bude zahájeno odbahnění Farského rybníka v Nové Pace. Akce byla vysoutěžena za 7,7 milionu korun.

Jičínský deník / 10.10.2008

Z novopackého Farského rybníku.

Autor: DENÍK/Iva Kovářová

Město získalo více jak deset milionů korun na odbahnění Farského rybníka. Projekt revitalizace Bahňáku, jak je vodní plocha místními nazývána, je zpracován od roku 2006 a nyní bude spolufinancován Evropskou unií.

Farský rybník se nachází na ploše 2,5 hektaru a v nejhlubším místě měří 3,5 metru. Byl vybudován v roce 1953. Dříve jej lidé běžně využívali ke koupání, v současnosti je zanesen bahnem, které komplikuje život rybám i drobným živočichům, o plavcích nemluvě. Zhoršila se také jeho vodohospodářská funkce, a tak je nutná revitalizace.

Během ní by se měla přeložit hráz a zpevnit pravý břeh kamenným zásypem. Bude třeba opravit kompletně výpusť a odstranit naplaveniny.  Práce provede firma Obis nákladem 7 milionů 722 tisíc korun. Cena na základě výběrového řízení výrazně klesla, takže dotace (92 %) bude čerpána pouze v jejím rozsahu. Město počítá s tím, že do akce bude investovat 1,3 milionu korun, neboť hodlá provést navíc některé úpravy (pískové lože, úpravy břehů pro vstupy do vody ad.).

Rybník zůstane i nadále přírodní nádrží, veřejnost jej bude moci využívat k rekreaci. Radnice hodlá změnit i strukturu sousedícího lesa, kde by chtěla provést speciální parkovou úpravu. Samotné odbahnění nádrže bude zahájeno v listopadu, dokončení je naplánováno na říjen 2009. Vytěžená hmota bude odvážena na skládku do Staré Paky.

„Rozbory bylo zjištěno, že půda je nezávadná, doprava by neměla být během odtěžování narušena, jen ve Šlejharově ulici je nutné počítat se zvýšenou dopravní zátěží,“ upřesňuje starosta města Josef Cogan.