Achát - 2003,prosinec: "Dotační politika v nové Pace"

Dotační politika v Nové Pace dotace, dotační pracovník, dotační fond

Obecně o dotacích

Dotací se rozumí peněžní prostředky poskytnuté právnickým nebo fyzickým osobám na předem stanovený účel. Na dotaci není právní nárok (pokud zvláštní právní předpis nestanoví jinak – nárok je především u běžných dotací ze státního rozpočtu). Do obecní kasy mohou dotace plynout ze státního rozpočtu a státních fondů, z rozpočtu a fondů kraje, ze zahraničních fondů (především Evropské unie) a v neposlední řadě od soukromých nadací a fondů. Dotace se dělí na běžné a kapitálové.

Příkladem běžných dotací ze státního rozpočtu jsou peníze pro samostatnou působnost obce v předškolních zařízeních a základních školách (vždy vztaženo na jednoho žáka), dotace na dopravní obslužnost území, na provoz domova důchodců a sociálního zařízení (vztaženo na jedno lůžko) či na výkon přenesené působnosti (na každých sto obyvatel města). Tyto běžné dotace město získává pravidelně a ty po ukončení každého rozpočtového roku podléhají vyúčtování.

Další pro rozvoj významnější složkou jsou dotace kapitálové. Ty jsou vždy určeny pro konkrétní stavby, nákup pozemků a dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Bez těchto dotací si lze jen těžko představit výstavbu nových bytů, sportovišť, komunikací, infrastruktury a dalších investičních celků. V dalším textu se proto budeme věnovat především jim.

 

Dotační politika

Přijaté dotace jsou důležité pro rozvoj každé obce. Podpora jejich získávání je tedy prioritou. Již při prvním pohledu na vzhled obce či města je zřejmé, kde je objem takto získaných prostředků velký a kde nikoliv. Je to obrázek toho jak obratně dokáže to které vedení města o dotace usilovat. Obrázek toho jaká je jeho dotační politika.

Dotační politika může být prováděna pasivně nebo aktivně. Pasivní je špatná. Spočívá v tom, že se město o dotace začíná zajímat až poté vymyslí-li nějaký konkrétní projekt na který mu chybí peníze. Pravidelně se nesledují dotační programy. Takovýto postoj možná stačil před pár lety, dnes však nestačí.

Mnohá města se již naučila dotace aktivně vyhledávat. Je to totiž recept na úspěšné získávání prostředků a urychlování rozvoje města.  Aktivní přístup se skládá z několika částí.

  • průběžný monitoring celé šíře dotačních programů
  • sběr informací o všech vizích, nápadech a konkrétních projektech, které jednotlivé složky města a ostatní neziskové subjekty ve městě zamýšlejí, ale nerealizují pro nedostatek finančních prostředků
  • zajištění odborně a formálně perfektního zpracovávání žádostí o dotace
  • kompletní poradenství v oblasti dotací pro složky města a neziskové subjekty města
  • personální zajištění výše popsaných bodů fundovaným pracovníkem
  • systematické lobby vedoucích představitelů města na úrovni kraje i státu
  • systémové šetření finančními prostředky (dotační fond), které jsou nutné ke spoluúčasti na případných dotacích
  • v neposlední (první) řadě zpracování dlouhodobého rozvojového (strategického) plánu města, který je při podání žádosti v mnoha případech podmínkou (především z fondů EU)

 

Jak tedy v Nové Pace­?

I v Nové Pace chceme vytvořit systém, který by přinášel do města co nejvíce prostředků zvenčí. A to přesně v duchu aktivního přístupu.

Prvním krokem na kterém se pracuje je rozvojový plán. Podrobně se o něm  píše v jiné části Achátu, proto jen o jeho významu v souvislosti s dotacemi. Ve státní kase není dnes financí nazbyt a proto je účelné obracet se k novému možnému zdroji, k Evropské unii. Jeho strukturální fondy budou otevřeny těm, kteří budou sto předložit konkrétní projekty obsažené v rozvojových plánech.

Dalším krokem, který vzešel z půdy výboru pro rozvoj průmyslu a podnikání bylo zřízení místa dotačního pracovníka. Jak již z předchozího vyplývá, aby bylo možno aktivně dotace vyhledávat a mít o nich dostatečný přehled, je nutné k tomu mít odborníka, který se dotacím bude věnovat na plný úvazek. Tento pracovník bude také důležitým pomocníkem jednotlivým neziskovým subjektům ve městě při vyřizování žádostí a bude poskytovat poradenství v oblasti. Toto místo bylo zřízeno v únoru tohoto roku. Již od tohoto data je možno se na Vítězslava Dufka ( dufek@munovapaka.cz ) obracet s konkrétními záležitostmi stran dotací. Prozatím tato služba funguje pouze pro neziskový sektor.

Dotační fond je dalším prvkem do skládačky. Žádná dotace nepokryje uvažovaný projekt ze sta procent (v neziskovém sektoru mezi 40–70%). Žádající subjekt tak musí vždy shánět další prostředky. Ty musí najít ve své kapse nebo si je půjčit (úvěr). Proto chceme založit dotační fond, který by právě na tuto spoluúčast k dotacím přispíval. Tím by se vlastně každá koruna vložená do fondu ze zdrojů města  zhodnocovala o získanou dotaci. Jednalo by se i o motivační krok, který by podpořil jednotlivé subjekty o dotace žádat. Na pravidlech fondu se pracuje a návrh na jeho zřízení bude předložen na červnové zastupitelstvo.

 

Za výbor pro rozvoj průmyslu a podnikání Zdeněk Hrnčíř (SpNP)